23.9 C
Hawaii
lördag, oktober 23, 2021
Hem Fakta Hawaii The Big Island

Hawaii The Big Island

- Advertisement -

Hawaii är ögruppen Hawaiis yngsta och största ö med en landyta nästan dubbelt så stor som alla andra öar i Hawaii tillsammans, därför har den också fått smeknamnat ”The Big island”
Hawaii erbjuder en spektakulär vidd på väderklimat där alla fyra årstider är representerade på ön. Från tropisk regnskog till arktisk tundra, detta är ett resultat av den skyddande effekten och höjdskillnaderna som skapats av de enorma vulkanerna Maunakea och Maunaloa.
Hawaii erbjuder ett brett utbud av naturunder, bland annat Hawaii Volcanoes National Park med snötäckta toppar, otroliga grönskande dalar vid Hilo och Hamakua och kuster av asksvart strand vid Punaluu Beach, oavsett hur du väljer att utforska ön kommer du bli slagen av naturens krafter.

På ön Hawaii bor det ca 200,000 invånare, Hawaii är inte bara ögruppen Hawaiis största ö, utan också USAs största ö.  Den största staden på ön Hawaii heter Hilo och här finns ungefär 50,000 invånare.

För att ta dig till Hawaii med flyg landar man på Kona Ellison Onizuka International Airport (KOA) på västra sidan av Hawaii.
Det går också att flyga till Hilo International Airport (ITO) som ligger vid Hilo på östra sidan av Hawaii.
De flesta som besöker Hawaii reser till Kona. Man kan också flyga till Hawaii från Honolulu International Airport (HNL) på Oahu.
Flygtiden är ca 40-45 min från Honolulu.

- Advertisement -

Om man utgår från Kona International Airpot (KOA) kommer här nedan ungefärlig restid till olika sevärdheter i Hawaii.
– Hapuna Beach Park – ca 30 min.
– Hawaii Volcanoes National Park – ca 2,5 timmar.
– Historic Kailua Village (Kailua-Kona) – ca 15 min.
– Keauhou – ca 30 min.
– Kealakekua Bay – ca 50 min.
– Waimea – ca 50 min.

Om man utgår från Hilo International Airpot (ITO) kommer här nedan ungefärlig restid till olika sevärdheter i Hawaii.
– Hapuna Beach Park – ca 2 timmar.
– Hawaii Volcanoes National Park – ca 45 min.
– Historic Kailua Village (Kailua-Kona) – ca 1 timma och 45 min.
– Waimea – ca 1 timma och 15 min.

När ska man resa till Hawaii?
Hawaii erbjuder vackert väder året om. Vid havsnivå är medeltemperaturen på sommaren ca 30 grader Celsius och på vintern ca 25 grader Celsius. Generellt brukar sommarmånaderna som är från april till november vara lite varmare och torrare klimat, och under vintern som är mellan december och mars brukar det vara lite svalare. Vindar håller klimatet behagligt under hela året.
Valskådnings säsongen är mellan december och maj med en peak mellan januari och slutet på mars.

För att ta sig runt på Hawaii finns det ett stort antal minibussar, turistbussar, taxi och kollektivtrafik.
Flera av resorthotellen erbjuder gratis utflykter med minibussar som åker till närliggande attraktioner och sevärdheter. Kontrollera med hotellet i förväg eller se på vår hotellguide för mer information.
Kollektivtrafiken på Hawaii kallas ”Hele On” betyder ungefär Lets go. Det finns busshållplatser runtomkring hela ön, alla bussar är handikappanpassade och trafikeras från måndag till lördag. Kollektivtrafiken på Hawaii är gratis för alla.
På grund av storleken på ön rekommenderas det för dig som verkligen vill uppleva allt av vad fantastiska Hawaii har att erbjuda i din egen takt, att hyra en bil i förväg vid Kona eller Hilo flygplatserna, finns även på vissa av turistområdena. Tänk på att boka i förväg för att ha en mindre sak att tänka på. En annan sak att lägga på minnet är att bensinpriset generellt är lite högre i Hawaii än i övriga USA.

Vart ska man bo i Hawaii?
De största resortområdena i Hawaii är följande Kohala Coast, Historic Kailua Village (Kailua-Kona) och Keauhou.
Det finns också hotell i Hilo och Puna på den östra sidan av Hawaii, närmare Hawaii Volcanoes National Park.
Runt om kring hela ön finns det även bed and breakfast boenden, lägenheter att hyra, hyrstugor och hus samt ett flertal olika hostels.

Aktiviteter
När du väl är i Hawaii kommer det inte finnas någon brist på aktiviteter att utföra, här kommer en liten glimt av vad som erbjuds.
Turister brukar uppskatta att cykla eller rida på häst längs Hawaiis olika vattenfall, besöka stränder och vulkaniska landskap. Med så många olika sevärdheter och klimatförändringar på begränsade enskilda områden kan man ibland bara dagdrömma tittandes på de snötäckta topparna på Maunakea vulkanen, eller den botaniska trädgården vid Hamakua kusten, eller spela golf på banor i världsklass vid Kohala kusten, eller varför inte besöka en kaffeodling. Gillar du att hajka finns det gott om ”hiking trails” runt om i Hawaii, särskilt i Hawaii Volcanoes National Park där man kan hajka genom ”nahuku” (Thurston Lava Tube), Devastation Trail eller utmanande Crater Rim trail.
Gillar du vattenaktiviteter har du kommit rätt, i och med storleken på ön finns det i Hawaii också en otrolig kust runt ön med otroliga stränder, vilket också bidrar till skapandet av ett marinbiologiskt paradis, de lugna och klara vattnen vid Kona är skyddade från vindar av Maunaloa, vilket gör det till ett perfekt ställe att snorkla eller dyka i, och försöka se en hawaiiansk sköldpadda (honu), val, eller späckhuggare i sin naturliga miljö. Kona är ett populärt resmål för sportfiskare då det finns ett stort antal olika fiskarter.

- Advertisement -

Tidzonen på Hawaii följer standard hawaiiansk tid och det är GMT-10 som gäller, sommartid gäller inte i Hawaii.

- Advertisement -
Föregående artikelKauai Hawaii
Nästa artikelTräning i Hawaii

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

POPULÄRA ARTIKLAR OM HAWAII

Sevärdheter molokai

Förutom de fantastiska stränder som du kan njuta av när du är i Molokai i Hawaii finns det en del sevärdheter i...

Hotell i Lanai Hawaii

Här kommer vår lilla hotellguide för olika hotell i Lanai i ögruppen Hawaii. Det vi kommer ta upp här är vilka hotell...

Shopping Oahu

Sugen på shopping I Oahu? Då har vi shoppingguiden för dig! Här kommer du hitta alla köpcenter, köpgator och shopping tips som...

Träning i Hawaii

Kul att du hittat hit! Är du intresserad av att hålla formen när du reser till Hawaii har du hittat rätt. För...