19.2 C
Hawaii
tisdag, januari 18, 2022
Hem Fakta Oahu Hawaii

Oahu Hawaii

- Advertisement -

Ön Oahu är Hawaiis tredje största ö med en yta på ca 1550 km². Oahu kallas ofta för samlingspunkten då Oahu är den mest befolkade ön i ögruppen Hawaii med en befolkning på ca 1,000,000 invånare bestående av en bred blandning av östliga och västliga kulturella influenser blir det den perfekta mixen för ett stort kulturellt utbud.  På Oahu, Hawaii kan du ta del av storstadspuls samtidigt som det finns en del lugna och coola surfbyar. Här finns ett stort utbud av uteliv, lyxiga restauranger, resorthotell och ett enormt utbud av aktiviteter.

På Oahu finns delstaten Hawaiis huvudstad som heter Honolulu, där en av Hawaiis mest berömda stränder Waikiki finns.
På Oahu finns även det enda officiella kungliga slottet på amerikansk mark, slottet heter Iolani Palace och har varit hem för de två sista Hawaiianska monarkerna.
Oahu är också väldigt känt för Pearl Harbor marinbasen där den japanska attacken mot USA 7 december 1941 ägde rum som utgjorde starten för USAs inblandning i andra världskriget.
I utkanten av Honolulu finns Diamond Head (Leahi) som är känt för sin stora krater, den är resten av en vulkan som hade utbrott för ca 300 000 år sedan.

Hawaiis största flygplats finns på Oahu, strax utanför Honolulu och heter Honolulu International Airport, med flygplatsbeteckning HNL.  Här landar de flesta turister.
För att ta sig runt i Oahu finns det ett väl utbyggt bussnätverk med bas i Honolulu. Det finns också ett stort antal turistbussar och taxibilar som komplement. Vill du verkligen ta del av vad Oahus vackra ytterområden har att erbjuda finns det möjligheter att hyra en bil.
De flesta hotell finns i Waikiki som är ett område i Honolulu, Hawaii. Det finns även ett lyxigt resorthotell i östra Honolulu (The Kahala Hotel & Resort) ett på North Shore (Turtle Bay Resort) och en på Leeward Coast (Aulani, A Disney Resort & Spa) Det finns också en mängd hotell, bed-and-breakfast, hyrstugor och en mängd lägenheter som går att hyra runtomkring hela ön.

- Advertisement -

Om man utgår från Waikiki kommer här nedan ungefärlig restid till olika sevärdheter i Oahu Hawaii.
– Honolulu International Airport (HNL) – ca 30 min.
– Pearl Harbor – ca 30 min.
– Downtown Honolulu – ca 15 min.
– Polynesiska kulturcentret – ca 60 min.
– Haleiwa Town (North Shore) – ca 60 min.
– Nuuanu Pali Lookout – ca 30 min.
– Ko Olina – ca 45 min. När ska man besöka Oahu Hawaii.

När som helst på året är ett bra tillfälle att besöka Oahu, Hawaii. Medeltemperaturen under året är ca 25-30 grader celsius.
På sommaren som sträcker sig från april till november är det varmare och torrare klimat, medan vintern som är mellan december och mars brukar vara lite svalare.
Vindar håller klimatet behagligt under hela året. Det är generellt mer torrt på västra sidan av ön (Leeward) och fuktigare på den östra sidan av Oahu, Hawaii (Windward).

På vintern mellan december och mars är det surfsäsong i Hawaii med stora vågor och tävlingar på Oahus surf mekka North Shore.
Vill man se valar börjar säsongen under december och slutar i maj, med högsäsong under januari och början på april.

Tidzonen på Oahu följer standard hawaiiansk tid och det är GMT-10 som gäller, och sommartid gäller inte i Hawaii.

Oahu har under åren varit en populär inspelningsplats för filmer och serier bland de mest kända finns Lost, Jurassic Park, Hawaii Five-O, Djungel-George, Pearl Harbor, Mighty Joe Young, Magnum P.I.

Oahu Hawaii delas in i 5st regioner; Honolulu, North shore, Windward coast, Central Oahu och Leeward Coast.

- Advertisement -
Föregående artikelHawaii usa
Nästa artikelMaui Hawaii

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

POPULÄRA ARTIKLAR OM HAWAII

Sevärdheter molokai

Förutom de fantastiska stränder som du kan njuta av när du är i Molokai i Hawaii finns det en del sevärdheter i...

Hotell i Lanai Hawaii

Här kommer vår lilla hotellguide för olika hotell i Lanai i ögruppen Hawaii. Det vi kommer ta upp här är vilka hotell...

Shopping Oahu

Sugen på shopping I Oahu? Då har vi shoppingguiden för dig! Här kommer du hitta alla köpcenter, köpgator och shopping tips som...

Träning i Hawaii

Kul att du hittat hit! Är du intresserad av att hålla formen när du reser till Hawaii har du hittat rätt. För...